Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
364
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


`(1/3)^(3x-2)` = 81

`3^(2-3x)` = `3^4`

Ha az alapok megegyeznek, a kitevőknek is meg kell egyezni.

2-3x = 4 /-2

-3x = 2 /:(-3)

x = `-2/3`

Ellenőrzés:

`(1/3)^(3*(-2/3)-2)` = 81

`(1/3)^(-2-2)` = 81

`(1/3)^(-4)` = 81

`3^4` = 81

81 = 81
1