Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
647
A Lángoló Rózsa kolostorban a 11 novícia (apáca-tanonc) van. Egy étkezéshez 4-et választanak ki belőlük, hogy segítsenek a terítésnél. Hányféle terítőcsapat összetétel lehetséges, ha Angelinát és Barbarát (a múlt évi tányércsapkodós incidens miatt) nem szabad egyszerre beosztani?

A lehetséges négyesek száma:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, statisztika, egyetem, Középiskola
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Összesen kiválaszthatunk `11*10*9*8` főt, de ekkor van úgy, hogy együtt van a két apáca.

A kedvezőtlen eseteknél: Elsőnek kiválasztjuk az egyiket, másodszor a másikat, a maradék kettőt 9-ből és 8-ból választhatjuk ki, `9*8` = 72 kedvezőtlen eset van.

A lehetséges négyesek száma tehát: `11*10*9*8-9*8` = `(11*10-1)*(9*8)` = `109*72` = 7848.

Így valahogy.
2