Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reakcióegyenlet értelmezés

Főoldal » Középiskola » Kémia
941
Az lenne a kérdésem, hogy melyik helyes, illetve melyik helytelen és miért?
a) S + O2= SO2
b) S8 + 8O2 = 8SO2 (Bocsi nem sikerült kis alsó indexet használnom az egyenleteknél.)
Az egyiknél atomok is vannak a másiknál csak molekulák. Esetleg mindkettő jó? Ha igen, melyik a helytállóbb?
Ha mindkettő jó azt honnan kéne tudnom, hogy csak molekulákat vagy atomokat is használhatok?

Vannak olyan anyagok amelyeket csak atomos formában használhatunk a reakcióegyenletben? atomos oxigén? Ha nem túl nagy kérés kaphatnék egy ilyen reakció egyenletet is. (Ha van.) (Még csak kilencedikbe megyek kérlek úgy az egyenlet szintjével.)

A választ előre köszönöm! Remélem sikerül érthetően leírnom a kérdésemet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az első a helyes.
A második így lenne helyes: 8S + 8O₂ = 8SO₂, viszont felesleges mindennek a nyolcszorosát írni...

Ha azt írjuk, hogy S₈, az azt jelenti, hogy nyolcatomos kén-molekula. Olyan nincs a valóságban normál körülmények között. Ha viszont azt írjuk, hogy 8S, az 8 darab kénatomot jelent, azzal nincs semmi gond.
A kénatomok kristályrácsban vannak a természetben, ahol sok atom kapcsolódik valamilyen módon egymáshoz, ezért nincs okunk se úgy írni, hogy S₂, se úgy, hogy S₆, stb. "Jobb híján" úgy írjuk, hogy S vagy 2S stb.

Van viszont hét anyag, amik a természetben kétatomos kötésben fordulnak elő. Ezek azok:
H₂, N₂, O₂, F₂, I₂, Cl₂, Br₂
Ezek önálló atomként nem fordulnak elő normál körülmények között, csak így kettesével egymáshoz kapcsolódva. Ezért az egyenletekben ezeket mindig kettesével írjuk (alsó indexben). Tehát nincs olyan egyenlet, amiben mondjuk atomos O szerepel.

Ezt a hetet nem nehéz megjegyezni, minden mást pedig atomosan kell írni.

-------------------
Érdekességek:
(tényleg csak  érdekesség, az előzőeket jegyezd inkább meg :))
- Valójában van olyan is, hogy S₂, sőt, olyan is, hogy S₈, csak ezek mesterségesen állnak elő. Az S₈-at kénvirágnak hívják, mert élénksárga színű.
- A szénatomok is valamilyen rácsban szoktak egymáshoz kapcsolódni (grafit vagy gyémánt), ezért csak C-nek írjuk. Van viszont olyan is, hogy C₆₀, amikor 60 darab szénatom kapcsolódik pont olyan alakban, mint egy focilabda: van benne 20 hatszög és 12 ötszög. Kb. 30 éve fedezték fel, fullerén a nevük az ilyeneknek. Van C₇₀ fullerén is, ez rögbilabda alakú. Van olyan is, ahol 540 szénatom kapcsolódik egymáshoz!!
1