Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Átlagéletkor

Főoldal » Középiskola » Matematika
1090
Egy család (apa, anya és gyerekek) átlagéletkora 18 év. A 38 éves apát nem számítva a család átlagéletkora 14 év. Hány gyerek van a családban?

Nyilván az apás rész nem releváns :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az életkoruk apa nélkül x, apával x+38. y db gyerek esetén felírható egyenletek (z legyen az anya életkora):

`(x+z+38)/(y+2)` = 18

I. `x+z+38 = 18(y+2)

`(x+z)/(y+1)` = 14

II. x+z = 14(y+1)

I. - II. : 38 = 18(y+2)-14(y+1)

38 = 18y+36-14y-14

38 = 4y+22

4y = 16

y = 4

4 gyerek van a családban.
0