Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10.o. Hőtani folyamatok

Főoldal » Középiskola » Fizika
489
Elektromos távezeték hossza 75 km, 22 ⁰C-on építették. Milyen hosszú lesz nyáron 38 ⁰C hőmérsékleten, illetve télen -15 ⁰C-on, ha alumíniumból készült? (α= 2,4×10-⁵ 1/K.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
l = 75 km = 75 000 m

`DeltaT_1` = `38-22` = 16 °C

`Delta l_1` = `alpha*l*DeltaT_1` = `2.4*10^(-5)*75000*16` = 28,8 m-t nyúlik nyáron, hossza 75,0288 km lesz.

`DeltaT_2` = `-15-22` = -38 °C

`Delta l_2` = `alpha*l*DeltaT_2` = `2.4*10^(-5)*75000*38` = 68,4 m-t megy össze télen, hossza 74,9316 km lesz.
0