Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika, valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
665
Washingtonban az autók rendszáma hét karakterből áll: az első három karakter betű, az
utolsó négy pedig szám (pl. APR 0123). (Előfordulhat, hogy mind a négy szám nulla.) Az
APR betűkkel kezdődő rendszámokat már mind kiadták, ezek közül egyet véletlenszerűen kiválasztunk.

Melyik esemény a valószínűbb: az, hogy a kiválasztott rendszámon az APR betűk
után négy különböző számjegy szerepel, vagy az, hogy a számjegyek között legalább
kettő azonos?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A négy különböző számjegy valószínűsége:

Első helyre kerülhet 10 számjegy (0-9), második helyre már csak 9, harmadikra 8, negyedikre 7.

Az összes lehetőség 10000, a kedvező pedig `10*9*8*7`;

A valószínűség: `P_1` = `(10*9*8*7)/10000` = 0,504

A második eset: a maradék lehetőség.Ez pedig 10000-5040 = 4980

`P_2` = `4980/10000` = 0,498

Az elsőnek nagyobb a valószínűsége.
1