Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS MATEK HÁZI FONTOS KÖSZÖNÖM

Főoldal » Középiskola » Matematika
419
0,0,0,0,1,1,1,1, hány db 4-el osztható 8 jegyű szám írható fel? Kérlek ha írsz megoldást írd le, hogy erthetnem meg mert sajnos ezt a példát egyáltalán nem értem. Előre is nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fontos matek házi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 4-gyel oszthatóság feltétele, hogy az utolsó 2 számjegy osztható legyen 4-gyel.

Ez csak akkor teljesül, ha 00 az utolsó 2 számjegy.

Maradtak az 1,1,1,1,0,0 számjegyek. Ezeket kombinálhatjuk

Az első helyre csak egyféle számjegy kerülhet, az 1-es, mert ha 0 van, akkor nem 8-jegyű.

Maradt az 1,1,1,0,0, számjegy.

Ezeket a számjegyeket hányféle sorrendben tudjuk felírni. Ha már volt szó az ismétléses permutációról, akkor az alábbi módon tudod kiszámolni:

`P_5^(2,3)` = `(5!)/(2!*3!)` = `(5*4*cancel(3)*cancel(2)*cancel(1))/((cancel(2)*cancel(1))*(cancel(3)*2*cancel(1)))` = `(5*4)/2` = 10

10 ilyen szám írható fel.

11110000
11101000
11100100
11011000
11010100
11001100
10101100
10110100
10111000
10011100
Módosítva: 4 éve
0