Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány centiméteres beosztásnál van a rendszer tömegközéppontja?

Főoldal » Középiskola » Matematika
421
Egy 30 cm hosszú, elhanyagolható tömegű vonalzó 10 cm-es beosztásához 100g tömegű, a 20 cm-es beosztásához 200g tömegű, és a 30 cm-es beosztásához is 200g tömegű ólomnehezéket rögzítünk. Hány centiméteres beosztásnál van a rendszer tömegközéppontja?

a.) A 16 cm-es beosztásnál.
b.) A 18 cm-es beosztásnál.
c.) A 20 cm-es beosztásnál.
d.) A 22 cm-es beosztásnál.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kvíz, ncore
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egyensúly esetén a forgatónyomatékok összege nulla. A távolságokat az alátámasztási ponttól kell venni.

(Itt most maradhatnak a mértékegységek)

`100*(x-10)+200*(x-20)=200*(30-x)`

100x-1000+200x-4000=6000-200x

300x-5000 = 6000-200x

500x = 11000

x = `11000/500` = 22 cm
1