Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozat monotonitása és korlátossága

Főoldal » Középiskola » Matematika
532
Az elsőt elkezdtem, de nem tudom hogy kellene folytatni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_n` = `(2n-21)/3` = `2/3*n-21/3` = `2/3*n-7`

Növekvő lesz ez a sorozat. Nem korlátos felülről, a végtelenhez tart.

`b_n`

`b_1` = `(4+3)/(7-4)` = `7/3`

itt csökkenő.

`b_2` = `(4+6)/(7-8)` = -10

`b_2`-től növekvő.

`b_3` = `(4+9)/(7-12)` = `-13/5`

`b_n` = `(4+3n)/(7-4n)` = `(4/n+3)/(7/n-4)` =

`lim_(n rightarrow oo) 4/n+3` = 3

`lim_(n rightarrow oo) 7n-4` = -4

`lim_(n rightarrow oo) (4+3n)/(7-4n)` = `3/(-4)` = `-3/4`.

A sorozat a `-3/4`-hez tart. Felülről korlátos, felső korlátja `b_1` = `7/3`.
0