Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
862
1. Egy kertben kétlábú csikék és négylábú nyulak vannak. A fejek száma együttesen 23, lábaik száma összesen 66. Nyúl vagy csirke van több a kertben?
2. Egy kollégiumban 2, illetve 3 ágyas szobák vannak, összesen 72. Melyikből hány darab van, ha a férőhelyek száma 176?
Mindkettőt 2 ismeretlennel kéne megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Egyenletrendszer
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

x csirke, 23-x nyúl

x csirkének van 2x lába, 23-x nyúlnak 4(23-x) lába. A felírható egyenlet:

2x+4(23-x) = 66

92-2x = 66

2x = 26

x = 13 csirke van és 23-13 = 10 nyúl, a csirkék nyertek.


2, x db kétágyas, 72-x háromágyas. kétágyasokban összesen 2x db ágy, a háromágyasokban összesen 3(72-x) ágy van.

A felírható egyenlet:

2x+3(72-x)= 176

216-x = 176

x = 40

40 db kétágyas (az 80 ágy) és 72-40=32 db háromágyas (az pedig 96 ágy). 80+96 = 176 ágy.
0