Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség matek!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
663
Hány darab legfeljebb ötjegyű, természetes szám írható fel a hetes számrendszerben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A legnagyobb ötjegyű hetes számrendszerbeli szám:

`66666_7` = `6*7^0+6*7^1+6*7^2+6*7^3+6*7^4` = `6+7*6+49*6+343*6+2401*6` = 16806

De egyszerűbb, ha kiszámolod a legkisebb hatjegyűt és kivonsz belőle egyet.

`100000_7` = `7^5` = 16807

16806 ilyen szám van.
0