Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10-11.-es matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
531
Számítsuk ki az ABC háromszögben rajzolt paralelogramma BE oldalát, ha BD=4 cm, BC=12 cm és AB=10 cm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ábra.

CD = BC - BD = 12-4 = 8 cm

Az ABC és CDF háromszög hasonló, ezért a megfelelő oldalak aránya egyenlő.

`(AB)/(BC)` = `(DF)/(CD)`

`DF` = `(AB*CD)/(BC)` = `(10*8)/12` = `6.dot(6)` cm

Mivel DF = BE, ezért BE = `6.dot(6)` cm
1