Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzetgyökvonás

Főoldal » Középiskola » Matematika
407
Valaki elmagyarázná ezeket a példákat?
√b²=|b|

√b³=√b²·b=|b|·√b
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`root()(b^2)` = |b|

Egy szám négyzetének a négyzetgyöke egyenlő a szám abszolútértékével.

A gyökvonást csak nemnegatív számokon értelmezzük (a valós számok halmazán). Egy szám négyzete mindig nemnegatív, ebből gyököt vonva mindig nemnagatív számot kapunk.

Ha a b helyére egy negatív számot írsz be, akkor jobban látod, hogy miért kell így felírni.

`root()((-4)^2)` = `root()(16)` = 4 = `|-4|`

`root()(b^3)` = `root()(b^2*b)` = `root()(b^2)*root()(b)` = `|b|*root()(b)`

Ez utóbbi csak a nemnegatív számokra érvényes a valós számok halmazán.
0