Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2172
Szabó nagymama palacsintát sütött a három unokájának. A legnagyobb Szabó legény megette a palacsinták harmadát, a középső Szabó legény a megmaradt palacsinták harmadát, a legkisebb Szabó legény pedig a megmaradt palacsinták harmadát, és így a tányéron még 8 palacsinta maradt. Hány palacsintát sütött a nagymama?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A nagymama sütött x palacsintát, legnagyobb megette az `1/3`-át, maradt `2/3*x` palacsinta, a középső megevett `2/3*x*1/3` = `2/9*x` palacsintát, maradt `(2/3-2/9)*x` = `4/9*x` palacsinta. A legkisebb megevett `4/9*x*1/3` = `4/27*x` palacsintát, maradt `(4/9-4/27)*x` = `8/27*x` palacsinta, ami 8 darab.

`8/27*x` = 8

x = `(8*27)/8` = 27 palacsinta volt eredetileg.

Ellenőrzés:

volt 27 palacsinta. A legnagyobb megevett `27/3` = 9 palacsintát, maradt 27-9 = 18. A középső megevett `18/3` = 6 palacsintát, maradt 18-6 = 12 palacsinta. A legkisebb megevett `12/3` = 4 palacsintát, maradt 12-4 = 8 palacsinta.
0