Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Analitika

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
421
a. 0,100 mol/l koncentrációjú sósavoldatot 0,500 mol/l koncentrációjú NaOH oldattal titrálunk. Hogyan változik meg az oldat pH-ja 50%-os titráltságnál?

b. Hány ml 35,2 (m/m)%-os sósavoldat (sűrűsége 1,17 g/ml) szükséges 300 ml 26,2 (m/m)%-os (sűrűsége: 1,13 g/ml) sósavoldat előállításához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a,

100 %-os titráltságnál:

Erős sav-erős bázis rendszernél a pH=7, tehát ugyanannyi HCl használódott el, mint amennyi NaOH

Legyen konkrét térfogat, akkor könnyebben átlátható.

100 ml HCl-ban van `100/1000*0.1` = 0,01 mol HCl

Erre fogy 0,01 mol NaOH.

1000 ml NaOH-oldatban van 0,5 mol NaOH

Mennyi oldatban van 0,01 mol NaOH?

x = `0.01/0.5*1000` = 20 ml.

50 %-os titráltságnál tehát feleannyi NaOH lenne az oldatban.

Ekkor hozzáadtunk `20/2` = 10 ml oldatot, az oldat teljes térfogata 100+10 = 110 ml.

10 ml NaOH-oldatban van `10/1000*0.5` = 0,005 mol NaOH. Ez mind elfogy, marad 0,01-0,005 = 0,005 mol HCl az oldatban .

110 ml oldatban van 0.005 mol HCl

1000 ml oldatban van `1000/110*0.005` = `0.0dot(4)dot(5)` mol HCl

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(0.0dot(4)dot(5))` = 1,34


b,

300 ml HCl-oldat tömege `m=rho*V` = `300*1.13` = 339 g

339 g oldatban van `339/100*26.2` = 88,818 g HCl

A kiindulási oldatunk

100 g-jában van 35,2 g HCl

Mennyiben van 88,818 g HCl?

x = `88.818/35.2*100` = 252,33 g HCl-oldatból indulunk ki.

Az oldat térfogata:

`V_("ki")` = `m_("ki")/rho_("ki")` = `252.33/1.17` = 215,66 `cm^3` HCl-oldatból indultunk ki.
1