Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
500
a. Hány gramm KHCO3-ot kell kimérni 100 cm3 törzsoldat készítéséhez, ahhoz hogy annak 10 cm3-re a kb. 0,1 M-os HCl oldatból 10 cm3 fogyjon?

b. 130,0 mg KHCO3-ot oldunk 15,00 ml 0,1 M HCl oldatban. Kiforralás után a HCl fölöslegét 0,050 M NaOH oldattal mérjük vissza. Lúgfogyás 3,20 ml. Mennyi a HCl oldat pontos koncentrációja?

c. Hány g szilárd NaOH-t kell adagolni 200 g 25 (m/m)%-os NaOH-oldathoz, hogy 30 (m/m)%-os oldatot kapjunk?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a,

`KHCO_3` + HCl = `KCl` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(KHCO_3)` = 100 `g/(mol)`

10 `cm^3` HCl-oldatban van `10/1000*0.1` = 0,001 mol HCl

Ez reagál ugyanennyi `KHCO_3`-tal.

`m_(KHCO_3)` = `n_(KHCO_3)*M_(KHCO_3)` = `0.001*100` = 0,1 g-ot kell kimérni.

b,

130 mg `KHCO_3` az `130/100` = 1,3 mmol

ez reagál ugyanennyi, azaz 1,3 mmol HCl-dal.

A felesleg sósav reagál a NaOH-dal.

3,2 ml NaOH-oldatban van `3.2*0.05` = 0,16 mmol NaOH

Ugyanennyi mol HCl reagált a NaOH-dal.

Összesen tehát volt nekünk 1,3+0,16 = 1,46 mmol HCl

15 ml HCl-oldatban van 1,46 mmol HCl

1000 ml oldatban van `1/15*1.46` = 0,097 mol HCl

Az oldat pontos koncentrációja 0,097 `(mol)/(dm^3)`.

c,

Keverési egyenlet:

`x*100+25*200=(x+200)*30`

100x+5000 = 30x+6000

70x = 1000

x = `1000/70` = 14,29 g szilárd NaOH-ot kell adagolni az oldathoz.
1