Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
389
Hány ml 36 (m/m)%-os sósav (sűrűsége 1,18 g/cm3) szükséges 500 ml 0,15 mol/l koncentrációjú sósav mérőoldat készítéséhez.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

A készítendő oldat

500 ml-ében van `500/1000*0.15` = 0,075 mol; ami `0.075*36.5` = 2,7375 g.

A kiindulási oldatunk

100 g-jában van 36 g HCl

Mennyiben van 2,7375 g HCl?

x = `2.7375/36*100` = 7,6042 g HCl-oldatból indultunk ki.

Ennek a térfogata:

V = `m/rho` = `7.6042/1.18` = 6,444 `cm^3` a kiindulási HCl-oldat térfogata.
1