Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Analitika

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
723
Sav-bázis titráláshoz ~0,1 mol/dm3 koncentrációjú NaOH mérőoldatot készítünk 50 tömeg%-os, 1,53 g/cm3 sűrűségű tömény oldatból.
a) Mekkora térfogatú tömény oldatot kell bemérni 500 cm3 mérőoldat elkészítéséhez?
b) Mennyi a hígított NaOH oldat pontos koncentrációja, ha 10,00 cm3-ét titrálva 0,1057 mol/dm3 sósavoldattal az átlagos fogyás 10,53 cm3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a,

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

500 `cm^3` oldatban van `500/1000*0.1` = 0,05 mol NaOH, ami `0.05*40` = 2 g.

A kiindulási oldatunk:

100 g-jában van 50 g NaOH.

Mennyiben van 2 g NaOH?

x = `2/50*100` = 4 g oldatból indulunk ki.

Ennek a térfogata:

V = `m/rho` = `4/1.53` = 2,614 `cm^3` tömény oldatot kell bemérni.

b,

HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

A HCl mennyisége:

10.53 `cm^3` oldatban van `10.53/1000*0.01057` = `1,113*10^(-3)` mol HCl, ugyanennyi NaOH fogyott rá.

10 `cm^3` NaOH-oldatban van `1.113*10^(-3)` mol NaOH

1 `dm^3` oldatban van `1000/10*1.113*10^(-3)` = 0,1113 mol NaOH

A hígított NaOH-oldat pontos koncentrációja 0,1113 `(mol)/(dm^3)`.
1