Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika - Hatványozás azonosságai

Főoldal » Középiskola » Matematika
427
Kérem valaki levezetné nekem, hogy hogyan kell egyszerűbb alakra hozni. A közepénél megakadtam
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ami ugyanolyan, de ellentétes előjellel szerepel a számlálóban vagy a nevezőben, azok kiesnek:

`a^n*a^(-n)` = `a^(n-n)` = `a^0` = 1

Ha a számlálóban és a nevezőben is ugyanolyan kitevővel szerepel, akkor az is kiesik:

`a^n/a^n` = `a^(n-n)` = `a^0` = 1

`(2^(-2)*cancel(3^(-4))*cancel(2^8)*cancel(3^4))/(cancel(2^8)*cancel(5^4)*cancel(5^(-4))*3^(-2))` = `2^(-2)/3^(-2)` = `(2/3)^(-2)` = `(3/2)^2` = `9/4`
0