Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek | 7. osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
485
Anna és Mihály feladatokat old meg. Anna két feladattal többet old meg, mint Mihály.

a) Ha a két gyerek különböző feladatokat oldott meg, lehetséges-e, hogy ketten, összesen 15 feladatot oldottak meg? Válaszodat indokold!

b) A Mihály által megoldott feladatok száma 3/4-e az Anna által megoldott feladatok számának. Határozd meg az Anna által megoldott feladatok számát.

b)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mihály megoldott x feladatot, Anna megoldott x+2 feladatot.

a,

Összesen megoldottak x+(x+2)=2x+2 feladatot. A 2x darab feladat is páros számú, 2 is, szóval mindenképpen páros számú feleadatot oldottak meg együtt, tehát 15 feladatot nem oldhattak meg.

b,

A felírható egyenlet:

x = `3/4*(x+2)`

zárójelbontás:

`x=3/4*x+1.5`

kivonunk mindkét oldalból `3/4*x`-et:

`1/4*x` = 1,5

szorozzuk mindkét oldalt néggyel:

x = 6.

Mihály megoldott 6 feladatot, Anna megoldott 8 feladatot.

Ellenőrzés:

`8*3/4` = `24/4` = 6.
0