Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika 8. osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
810
Az 1, 2, 3, 4, 5 számkártyákból egy kétjegyű és egy háromjegyű számot rakunk ki úgy, hogy mindegyik kártyát pontosan egyszer használjuk fel. Ezután felírjuk a háromjegyű és a kétjegyű szám különbségét.
a) Hányféle különbséget írhatunk fel?
b) Melyik a legnagyobb különbség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a,

Kirakható összesen `5*4` = 20 darab kétjegyű szám. A maradék 3 számjegyből `3*2*1` = 6-féle számot rakhatunk ki.

Összesen tehát `20*6` = 120 különbséget írhatunk fel.

De ha fordítva választod ki, akkor is ennyi lesz. Kiválasztod a háromjegyű számot, ez lehet `5*4*3` = 60 darab, ehhez pedig `2*1` = 2 félét rendelhetsz hozzá. Ez összesen `60*2` = 120 darab különbség.

b,

A legnagyobb felírható háromjegyű szám az 543. A legkisebb felírható kétjegyű szám (a maradék számjegyekből, de egyébként is) 12. A különbség tehát `543-12=531`.
1