Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú gyökös egyenlet! Légyszi segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
427
√x+√x-5=√10-x
Kikötni sikerült csak eddig! De tovább nem jutottam. Valakinek ötlet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

`root()(x)+root()(x-5)=root()(10-x)`

Ha a feltételek megvannak: `5 lt x lt 10`, akkor jöhetnek a műveletek.

Négyzetreemeljük, ha esetleg gyökszaporulat lép fel, majd az ellenőrzésnél kiderül.

`x+(x-5)+2*root()(x*(x-5)) = 10-x`

Egy oldalra rendezzük a gyökös, másik oldalra a nemgyökös kifejezést.

15-3x = `2*root()(x^2-5x)`

Megint négyzetreemelünk.

`9x^2-90x+225=4*(x^2-5x)`

nullára rendezzük.

`5x^2-70x+225=0`

`x_(1,2)` = `(70pmroot()(70^2-4*5*225))/10` = `(70pm20)/10`

`x_1` = `50/10` = 5

`x_2` = `90/10` = 9

Ellenőrzés:

`root()(5)+root()(5-5)=root()(10-5)`

`root()(5) = root()(5)`

x = 5 megoldás.

`root()(9)+root()(9-5)=root()(10-9)`

`3+2 ne 1`

Az x=9 nem megoldása az egyenletnek.

Az egyenlet megoldása tehát: x = 5.
0