Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi 9. osztály SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
432
Sziasztok, segítsetek légyszi! Fontos lenne!
Van egy hatjegyű számunk. Ebből kivonjuk a számjegyeinek összegét, a kapott számból annak a számjegyeinek összegét és így tovább. Eljuthatunk-e a 2021-es számig?
Mindegy hogy mi az első szám, csak mire anyum hazaér, meg kéne csináljam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, Matematika, sos, 9. osztály, 9., 2021
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szám: `overline(abcdef)`, a szám értéke: `100000*a+10000*b+1000*c+100*d+10*e+f`

A kivonás:

`100000*a+10000*b+1000*c+100*d+10*e+cancel(f)-(a+b+c+d+e+cancel(f))` =

= `99999a+9999b++999c+99d+9e` = `9*(11111a+1111b+111c+11d+e)`

Ha egy számból kivonjuk a számjegyek összegét, akkor mindig 9-cel osztható számot kapunk. (Ez az egyjegyűnél nagyobb számokra vonatkozik).

A 2021 nem osztható 9-cel, ezért a válasz: nem.
1