Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1892
Az xOy derékszögű koordináta rendszerben adottak az A(0,1), B(1,1) és C a (3, ) pontok, ahol a
valós szám. Határozd meg az a valós számot ha az A, B és C pontok kollineárisak!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kollineáris azt jelenti, hogy egy egyenesre esnek.

Az egyik számítási mód az, hogy felírjuk az A és B pontokon áthaladó egyenes egyenletét:

AB→(1;0), ez lesz az egyenes irányvektora, ebből normálvektort csinálunk: n→(0;1), innen már meg tudjuk határozni az egyenes egyenletét:

0x+1y=0*0+1*1=1, tehát 0x+y=1 az egyenes egyenlete. A C pont akkor lesz rajta az egyenesen, hogyha koordinátái igazzá teszik az egyenletet, tehát:

0*3+a=1, vagyis a=1, így a keresett pont a C(3;1).

Ha az a az első koordináta, akkor: 0*a+3=1, vagyis 3=1, ez értelemszerűen nem igaz, tehát a keresett pont nem létezik.
0