Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megoldás?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
565
A 10-es feladatba kérnénk segítséget levezetéssel. Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A 3-al oszthatóság szempontjából két számhalmaz jöhet jöhet szóba. Vagy az 1-es maradékot adó egész számok (legyen ez a `A` számhalmaz) vagy a 2-es maradékot adó számok (legyen ez a `B` számhalmaz). A hárommal oszthatók nyilvánvalóan kiesnek, és nem jöhet létre olyan eset sem, ahol az egyik szám az 1-es a másik 2-es maradékosztályhoz tartozik. És az is igaz lesz, hogy a kiválasztott számhalmazon belül összeadva kettőt maradék a másik halmazt jellemző maradék lesz, de nem zérus. Így `A={1, 4, 7, ..., 19, 22, 25}` és `B={2, 5, 8, ..., 20, 23}`. Mivel `|A|=|B|+1`, ezért a feladat feltételeinek `A` fog megfelelni és `|A|=9`. (megjegyzés: "`|X|`" jel az `X` halmaz számosságát jelenti.)
Módosítva: 4 éve
0