Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
434
Adott az f:R->R függvény, f(x) = 3x²-11x+6. Hat.meg az x valós szám azon értékeinek halmazát amelyre az A(x, f(x)) pontok az Ox tengely alatt helyezkednek el.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

A `3x^2-11x+6 lt 0` egyenlőtlenséget kell megoldani.

`3x^2-9x-2x+6` = `3x*(x-3)-2(x-3)` = `(3x-2)(x-3)`

`(3x-2)(x-3) lt 0`

Szorzat akkor kisebb, mint nulla, ha az egyik tényzője pozitív, a másik negatív.

1. `3x-2 lt 0` és `x-3 gt 0`

`x lt 2/3 cap x gt 3` nincs ilyen szám.

2. `3x-2 gt 0` és `x-3 lt 0`

`x gt 2/3 cap x lt 3`

Megoldás: `x in RR; 2/3 lt x lt 3}`.

Ábra
1