Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítási feladatok

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
507
Sziasztok! Tudna valaki segíteni az alábbi feladatok megoldásában (ha lehetséges levezetéssel) Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1,

c = `10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

`kappa` = `1.25*10^(-4) Omega^(-1)*cm^(-1)`

`Lambda_c` = `(1000*kappa)/c` = `(1000*1.25*10^(-4))/10^(-3)` = 125 `(S*cm^2)/(mol)`

`Lambda^(oo)` = 364,5 `(S*cm^2)/(mol)`

`alpha` = `Lambda_c/Lambda^(oo)` = `125/364.5` = 0,343

A hangyasav 34,3 %-a disszociál.

2,

KCl-oldatból kiszámoljuk a cellaállandót:

R = `1/G` = `C_("cella")/kappa`

`kappa` = 0,00227 `1/(Omega*cm)`

`C_("cella")` = `kappa*R` = `0.00227*250` = 0,5675 `1/(cm)`

Az ammóniaoldat (`NH_4OH`) fajlagos vezetése:

`kappa_(NH_4OH)` = `C_("cella")/R_(NH_4OH)` = `0.5675/10^5` = `5.675*10^(-6)` `1/(Omega*cm)`

Az ammóniaoldat moláris fajlagos vezetése:

`Lambda_c` = `(1000*kappa)/c_(NH_4OH)` = `(1000*5.675*10^(-6))/(6*10^(-5))` = 94,58 `(S*cm^2)/(mol)`

`Lambda_c=alpha*(lambda_(NH_4^+)+lambda_(OH^-))`

`lambda_(NH_4^+)` = 73,4 `(Scm^2)/(mol)`

`lambda_(OH^-)` = 198 `(Scm^2)/(mol)`

`alpha` = `Lambda_c/(lambda_(NH_4^+)+lambda_(OH^-))` = `94.58/(73.4+198)` = 0,35 a disszociációfok.

Most nem vezetem le, de...na jó, levezetem, mert a 3. feladatban is szerepel ilyen.

Kiindulunk c koncentrációból. Átalakult `c*alpha` mennyiség az ammóniából, vagyis maradt `c*(1-alpha)`. Ugyanakkor keletkezett az ionokból annyi, amennyi átalakult a molekulából.

`NH_4OH` `Leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

`K_b` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_4OH])` = `(c*alpha)^2/(c*(1-alpha))` = `(c*alpha^2)/(1-alpha)` = `(6*10^(-5)*0.35)/(1-0.35)` = `1.13*10^(-5)`

3,

`Lambda_c` = 10 `(S*cm^2)/(mol)`

c = 0,027 `(mol)/(dm^3)`

`Lambda^(oo)` = `lambda_(H^+)+lambda_(A^-)` = 350+41 = 391 `(S*cm^2)/(mol)`

`alpha` = `Lambda_c/Lambda^(oo)` = `10/391` = 0,0256

`K_s` = `(c*alpha^2)/(1-alpha)` = `(0.027*0.0256^2)/(1-0.0256)` = `1.81*10^(-5)`


4,

c = 0,02 `(mol)/(dm^3)`

G = 10,51 mS = `1.051*10^(-2)` S.

`kappa` = `2.77*10^(-3)` `S/cm`

`C_("edény")` = `kappa/G` = `(2.77*10^(-3))/(1.051*10^(-2))` = 0,264 `1/(cm)`
0