Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az elektromos ellenállás, az egyenáram hatásai

Főoldal » Általános iskola » Fizika
2301
Sziasztok! Tudnátok segíteni fizikából az alábbi feladatokban? Előre is köszönöm a segítségét!

1. Hogyan változik egy fogyasztón átfolyó áram erőssége, ha először 6 V, majd 9 V feszültségű áramforrásra kapcsoljuk?

2. Egy fogyasztón egyszer 0,6 A, máskor 1,2 A erősségű áram folyik át. Mit állapíthatsz meg ebben az esetben a fogyasztó kivezetésein mérhető feszültségekről?

3. Egy huzaldarabot felébe vágtunk és összesodortunk. Hogyan változott meg az ellenállása?

4. Mit tudsz az azonos méretű réz-és vashuzal ellenállásáról?

5. Ugyanarra az áramforrásra külön-külön kapcsolunk egy-egy fogyasztót és mérjük az áramerősségeket. Meg tudjuk-e mondani, hogy a két fogyasztó párhuzamos kapcsolása esetén melyiken folyik át nagyobb erősségű áram és melyiken végez nagyobb munkát az áramforrás elektromos mezője? Válaszodat indokold!

6. Három izzó párhuzamosan van kapcsolva. Az egyiket kikapcsoljuk. Változik-e a főágban folyó áram erőssége? Változik-e a bekapcsolva maradt izzók fényessége?

7. Egy 12 ohm ellenállású fogyasztót akarunk működtetni 9 V feszültségű áramforrásról. A fogyasztón legfeljebb 0,5 A erősségű áram haladhat át. Hogyan és mekkora ellenállást kapcsoljunk az áramkörbe, hogy ez megvalósuljon?

8. Két elektromotor közül a második háromszor annyi munkát végzett. Milyen feltétellel igaz, hogy a két motor teljesítménye egyenlő?

9. Egy 40 W-os és egy 60 W-os izzó közül melyiknél nagyobb az 1 s alatt bekövetkező energiaváltozás? Miért?

10. Hogyan változna egy fogyasztó teljesítménye, ha az előírt 230 V helyett 115 V feszültségű áramforrásról működtetnénk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1,

A fogyasztó ellenállása állandó. `I=U/R`. Ahányszorosára növeljük a feszültséget, annyiszorosára nő a fogyasztón átfolyó áram erőssége.

2,

Ahogy az előző feladatban. `U=I*R` A kétszeresére növelt áram kétszeres feszültségváltozást okoz.

3,

`R=rho*l/A`. A hossza a felére csökken, a keresztmetszete viszont a kétszeresére nő, így az ellenállása a négyszerese lesz.

4,

`R=rho*l/A`. Amelyiknek nagyobb a fajlagos ellenállása, annak nagyobb az ellenállása.

5,

Párhuzamos kapcsolásnál a kivezetéseken mért feszültség egyenlő. `I=U/R`. Ahol kisebb áramerősséget mérünk, annak nagyobb az ellenállása. Vagy fordítva: A nagyobb ellenállásún fogunk kisebb áramerősséget mérni.

A munka: `W=U*I*t` Amelyiken kisebb volt az áramerősség, azon kisebb munkát végez az elektromos mező.

6,

Az áramerősség változni fog. Az izzók fényessége nem változik.

7,

`R=U/I` = `9/0.5` = 18 `Omega`

Minimum ennyinek kell lennie az ellenállásnak. Soros kapcsolás esetén az eredő ellenállás az áramkörben levő ellenállások összegével egyenlő. Ahhoz, hogy minimum 18 `Omega` legyen az eredő ellenállás, egy minimum 18-12= 6 `Omega`-os ellenállást kell az áramkörbe sorosan kapcsolni.

8,

Ha a második háromszor annyi ideig üzemelt. `W=P*t`, a teljesítményük egyenlő, akkor ugyanannyi idő alatt ugyanannyi munkát végeznek, de háromszor annyi idő alatt háromszorannyi munkát.

9, A teljesítmény az 1 s alatt bekövetkező energiaváltozás. A 60 W-osnak nagyobb a teljesítménye, így annál.

10,

P = `U*I` = `U*(U/R)` = `U^2/R`

Ha felére csökken a feszültség, a teljesítmény a negyedére csökken. (négyzetesen változik)
0