Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
440
A csatolt három feladatban kéne a segítségetek:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
8,

A függvény invertálható lenne, de a természetes számok halmazán nem.

A függvény inverze ugyanis:

y = 3x+1 -ből kifejezzük x-et:

x = `(y-1)/3`

Így nem minden y-ra lesz az x értéke természetes szám.

Igazoljuk: választunk y-ra egy olyan természetes számot (legyen y=3), akkor x-re kapunk `x=(3-1)/3` = `2/3`; az pedig nem természetes szám.

9,

f(f(x)) = `1/(1/x)` = x

Ha -10-től +10-ig összeadjuk a számokat, akkor 0-t kapunk.

10,

Az injektív függvény a kölcsönösen egyértelmű hozzárendelés, vagyis ha bármely `x_1 ne x_2` esetén `f(x_1) ne f(x_2)`. A logaritmus is ilyen függvény, az exponenciális függvény is.
0