Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet meghatározása gyökei alapján.

Főoldal » Középiskola » Matematika
408
Tudnátok nekem segíteni? Régen tanultam, de nyár alatt már elfelejtettem és nem tudok kitől segítséget kérni.
Válaszokat előre köszönöm.

Adjunk meg két olyan másodfokú egyenletet, amelynek a gyökei: 2 és -5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felírod szorzat alakban:

`(x-x_1)*(x-x_2)` = 0;

ahol `x_1` és `x_2` az egyenlet gyökei.

`(x-2)*(x+5)=0`

Felbontod a zárójelet:

`x^2-2x+5x-10=0`

`x^2+3x-10=0`

Ez az egyik, az alap. Ha ezt (az egyenlet mindkét oldalát) szorzod egy (nullától különböző) valós számmal, akkor a nullás oldal nem változik, a másik oldalon az egyenlet tagjai szorzódnak.

Pl. kettővel szorzod.

`2x^2+6x-20=0`
1