Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halogénszármazékok

Főoldal » Középiskola » Kémia
527
A monoklór-metán és a diklór-metán elegye 74,7 tömegszázalékos klórt tartalmaz. Állapítsátok meg az elegy tömegszázalékos összetételét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CH_3 Cl)` = 50,5 `g/(mol)`

`M_(CH_2 Cl_2)` = 85 `g/(mol)`

`A_(Cl)` = 35,5 `g/(mol)`

Induljunk ki 100 g elegyből.

100 g elegyben van x g klórmetán és 100-x g diklórmetán.

x g klórmetánban van `x/50.5*35.5` g klór

100-x g diklórmetánban van `(100-x)/85*(2*35.5)` g klór

A felírható egyenlet:

`x/50.5*35.5+(100-x)/85*(2*35.5)=74.7`

0,703x+83,53-0,835x=74,7

0,132x = 8,83

x = 66,9

Az elegy 66,9 `(m/m)%` klórmetánt és 100-66,9 = 33,1 `(m/m)%` diklórmetánt tartalmaz.
0