Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ideális gáztörvényes feladat kérdés

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
563
A megoldást tudom, 1,27·10^3 cm^3, a reakció ha jól tudom Zn+2HCl = ZnCl2 + H2, de nem tudom jól megcsinálni a törvénnyel. Valaki letudná nekem vezetni? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`A_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

450 `cm^3` sósavoldatban van `450/1000*0.2` = 0,09 mol HCl

3,4 g Zn pedig `3.4/65.4` = 0,052 mol

Zn + 2 HCl = `ZnCl_2` + `H_2`

0,052 mol cinkhez szükség lenne `2*0.052` = 0,104 mol HCl-ra. De nekünk nincs annyi, ezért a HCl mennyisége a meghatározó.

0,09 mol HCl-ből keletkezik `0.09/2` = 0,045 mol `H_2`-gáz.

Egyetemes gáztörvény:

pV = nRT

p = 940 hPa = 94000 Pa

T = 45 °C = 318 K

R = 8,314 `(Nm)/(mol*K)`

V = `(nRT)/p` = `(0.045*8.314*318)/94000` = `1.27*10^(-3)` `m^3` = 1,27 `dm^3`
0