Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
528
VALAKI LEVEZETNÉ NEKEM ELMAGYARÁZVA, ÉS RÉSZLETESEN :)

Ismeretlen koncentrációjú sósavat és kálium-hidroxid-oldatot 2:3 térfogatarányban
összeöntve 12-es, 3:2 térfogatarányban összeöntve 3-as pH-jú oldatot kapunk.
Számítsd ki a sósav, illetve a kálium-hidroxid-oldat anyagmennyiség-koncentrációját!
(Az összeöntött híg oldatok térfogatai összeadhatók.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Legyen x `(mol)/(dm^3)`-es a HCl és y `(mol)/(dm^3)`-es a KOH.

HCl + KOH = KCl + `H_2O`

2 `dm^3` HCl-oldatban van 2x mol HCl

3 `dm^3` KOH-oldatban van 3y mol KOH

A lúg van feleslegben, mert a pH lúgos lesz, marad tehát 2y-3x mol KOH. Ez van 5 `dm^3` oldatban.

1 `dm^3` oldatban van `(2y-3x)/5` mol KOH, ami, mivel pOH=12, `[OH^-]` = `10^(-2)`

Ugyanez felírható a második összefüggésre is, ott pH = 3 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-3)`.

A két felírható egyenlet:

`(3y-2x)/5` = `10^(-2)`

`(3x-2y)/5` = `10^(-3)`

Ezt az egyenletrendszert kell megoldani x-re, y-ra.

I. 3y-2x = 0,05

II. 3x-2y = 0,005

I. 9y-6x = 0,15

II. 6x-4y = 0,01

I. + II.:

5y = 0,16

y = 0,032

I. `3x-2*0.032=0.005`

x = 0,023

A HCl oldat 0,023 `(mol)/(dm^3)`-es, a KOH-oldat 0,032 `(mol)/(dm^3)`-es.
0