Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elsőfokú egyenlet rendszerek... matematika gyakorló feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
764
Küldöm a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Már egyszer feltetted, ha valamit nem értesz, kérdezz bátran.


1548,

a,

I. x+3y= -5

II. 3x-2y = 7

3*I. (Első egyenletet szorzod hárommal): 3x+9y = -15

-II (A felszorzott első egyenletből kivonod a második egyenletet) .: 11y = -22 /:11

y = -2

I. : x + `3*(-2)` = -5

x-6 = -5 /+6

x = 1

Megoldás: (1;-2)

Ellenőrzés!


b,

I. -3x+2y = 11

II. 4x+y = 11

II. *2 : 8x+2y = 22

II. - I. : 11x = 11

x = 1

II: `4*1`+y = 11 /-4

y = 7

Megoldás: (1;7)

Ellenőrzés!


c,

I. 3x+y=6

II. 6x-2y=-8 /:2

II. 3x-y = -4

I. - II. : 2y = 10

y = 5

I.: `3x+5=6` /-5

x = `1/3`

Megoldás: (`1/3`;5)

Ellenőrzés!


d,

I. x+6y = 12

II. 4x + 2y = -7

I. * 4: 4x + 24y = 48

I. - II. : 22y = 55 /:22

y = `5/2` = 2,5

I. x+`6*2.5` = 12 /-15

x = -3

Megoldás: (-3 ; 2,5)

Ellenőrzés!


e,

I. 4x+5y = 6

II. `(x-y)/3` = 5

II. * 12 : 4x-4y = 60

II. - I. : -9y = 54 /:(-9)

y = -6

I. : 4x+`5*(-6)` = 6 /+30

4x = 36 /:4

x = 9

Megoldás: (9; -6)

Ellenőrzés!


f,

I. 2x+10y = 15

II. `(x+5y)/3` = 4 /*6

II. 2x+10y = 24

II. - I. : 0 = 9 Ellentmondás, nincs megoldás.


g,

I. 2x-7y = 11

II. `x/3` - y = 4 /*6

II. 2x-6y = 24

II. - I. :

y = 13

I.: 2x-(7*13) = 11 /+91

2x = 102

x = 51

Megoldás: (51;13)

Ellenőrzés!


h,

I. `1/2*x-4/3*y=-30` /*2

II. `(x+y)/5=10` /*5

I. `x-8/3*y=-60`

II. x+y = 50

II. - I. : `11/3*y` = 110 /`:(11/3)`

y = 30

II. : `(x+30)/5=10` /*5

x+30 = 50 /-30

x = 20


Megoldás: (20;30)

Ellenőrzés!



1549,

a,

I. 2x+5y = 1

II. 2x - y = -5

I. - II.: 6y = 6 /:6

y = 1

I. 2x+`5*1` = 1 /-5

2x = -4 /:2

x = -2

Megoldás: `(-2;1)`

Ellenőrzés!


b,

I. 3x-2y = 8

II. 5x+2y = 24

I. + II. : 8x = 32 /:8

x=4

I. `3*4-2y=8` /-12

-2y = -4 /:(-2)

y = 2

Megoldás: (4;2)

Ellenőrzés!


c,

I. 4x+y = -1

II. 8x-7y = -29

I. *2: 8x+2y = -2

I. - II. : 9y = 27 /:9

y = 3

I. 4x+3 = -1 /-3

4x = -4 /:4

x = -1

Megoldás: (-1;3)

Ellenőrzés!


d,

I. 5x-2y = 10

II. 2x+y = 13 /*2

II. 4x+2y = 26

I. + II. : 9x = 36 /:9

x = 4

I. `5*4-2y=10` /-20

-2y = -10 /:-2

y = 5

Megoldás: (4;5)

Ellenőrzés!


e,

I. `x/2-5y=-3`

II. `x/8+10y` = 15

I. *2: x-10y = -6

I. + II.: `9/8*x = 9` /:`9/8`

x = 8

II.: `8/8+10y=15`

10y = 14 /:10

y = `14/10` = `7/5` (1,4)

Megoldás: (8;`7/5`)

Ellenőrzés!


f,

I. 3x+y = -4

II. `6x-y/3` = 6

I. *2 : 6x+2y = -8

I. - II.: `7/3*y=-14` /:`7/3`

y = -6

I.: 3x-6 = -4 /+6

3x = 2

x = `2/3`

Megoldás: (`2/3`;-6)


g,

I. 4x-3y = -2

II. -8x+6y = 4

I. *2: 8x-6y = -4

I. + II.: 0=0 Azonosság, végtelen sok megoldása van.


h,

I. 5x-7y = 12

II. 10x-14y = 21

I. *2: 10x-14y = 24

I. - II. : 0 = 12 Ellentmondás, nincs megoldása az egyenletrendszernek.
0