Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyismeretlenes első fokú egyenlet rendszerek matematika.... gyakorló feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
470
Küldöm a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

`3*(2x-7)-4*(5-2x)=3x+3`

1. zárójelbontás

6x-21-20+8x=3x+3

2. összevonás: azonos fokszámú tagokat összevonjuk.

14x-41=3x+3

3. Egy oldalra rendezzük a ismeretlent, másik oldalra az ismertet.

14x-41=3x+3 /+41

14x = 3x+44 /-3x

11x = 44 /:11

x = 4

4. Ellenőrzés

`3*(2*4-7)-4*(5-2*4)=3*4+3`

`3*(8-7)-4*(5-8)=12+3`

`3*1-4*(-3)=15`

3-(-12)=15

15 = 15

Megoldás: x = 4


b,

`2*(4x-3)-3*(3x-1)-4*(x+1)=5` /zárójelbontás

`8x-6-9x+3-4x-4=5` /összevonás

-5x-7=5 /+7

-5x=12 /:(-5)

x = `-12/5`

Ellenőrzés! (x helyére behelyettesítes a kapott értéket, ha az egyenlőségjel mindkét oldalán ugyanazt a a számot kapod, akkor jól dolgoztál)

c,

`5*(4x+1)-2*(3x-4)=2*(x+3)-(3x-7)` /zárójelbontás

`20x+5-6x+8=2x+6-3x+7` /összevonás

14x+13=-x+13 /-13

14x=-x /+x

15x = 0 /:15

x = 0

Ellenőrzés!

d,

`(1+x)*(3x+4)-(2x+1)*(x-3)=x*(x-4)+23` /zárójelbontás

`3x+4+3x^2+4x-2x^2-x+6x+3=x^2-4x+23` /összevonás

`cancel(x^2)+12x+7=cancel(x^2)-4x+23` /+4x

`16x+7=23` /-7

16x = 16 /:11

x = 1

Ellenőrzés!

e,

`(2-3x)*(2x+5)-(4-x)*(5x+1)-(3-x)*(x+2)=0` /zárójelbontás

`4x+10-6x^2-15x-20x+5x^2-4+x-3x+x^2-6+2x=0` /összevonás; a négyzetes tag kiesik; (-6+5+1=0); a konstans is a bal oldalon (10-4-6=0)

-31x = 0 /:(-31)

x = 0

Ellenőrzés!


f,

`4*[2*(3x-4)-3]-4=0`

Itt két módszer is jó és rövid; vagy belülről kifelé szétbontjuk a zárójelet; vagy kívülről bontjuk.

1.

`4*[2*(3x-4)-3]-4=0` /zárójelbontás

`4*[6x-8-3]-4=0` /összevonás

`4*[6x-11]-4=0` /zárójelbontás

`24x-44-4=0` /összevonás

`24x-48=0` /+48

24x = 48 /:24

x = 2


2.

`4*[2*(3x-4)-3]-4=0` /+4

`4*[2*(3x-4)-3]=4` /:4

`2*(3x-4)-3 = 1` /+3

`2*(3x-4)=4` /:2

3x-4 = 2 /+4

3x = 6 /:3

x = 2

Ellenőrzés!


g,

`2*{5*[3*(x-1)-4]-2}=16` /zárójelbontás

`2*{5*[3x-3-4]-2}=16` /össszevonás

`2*{5*[3x-7]-2}=16` /zárójelbontás

`2*{15x-35-2}=16` /össszevonás

`2*{15x-37}=16` /zárójelbontás

30x-74 = 16 /+74

30x = 90 /:3

x = 3

Ellenőrzés!


h,

`3*{3*[x-4*(x+1)]-2}=27` /:3

`3*[x-4*(x+1)]-2=9` /+2

`3*[x-4*(x+1)]=11` /:3

x-4*(x+1) = `11/3` /zárójelbontás

x-4x-4 = `11/3` /összevonás

-3x-4 = `11/3` /+4

`-3x=11/3+4=11/3+12/3=23/3` /:(-3)

`x=-23/9`

Ellenőrzés!


i,

`2/3*(5x-1)-7/3*(2x-3)=5` /itt először érdemes szorozni hárommal, hogy a tört eltűnjön.

`2*(5x-1)-7*(2x-3)=15` /zárójelbontás

10x-2-14x+21=15 /összevonás

-4x+19 = 15 /-19

-4x = -4 /:(-4)

x = 1

Ellenőrzés!


j,

`1/2*(x+7)-1/3*(2x-4)=1` /tört eltávolítása; *6

3(x+7)-2(2x-4)=6 /zárójelbontás

3x+21-4x+8=6 /összevonás

-x+29 = 6 /-29

-x = -23 /:(-1)

x = 23

Ellenőrzés!


k,

`4/5*(3x+4)-1/2*(7x+1)=-2` /tört eltávolítása, *10

8(3x+4)-5(7x+1)=-20 /zárójelbontás

24x+32-35x-5=-20 /összevonás

-11x+27 = -20 /-27

-11x = -47 /:(-11)

x = `47/11`

Ellenőrzés!


l,

`1/5*(3x-1)-3/4*(2x+3)=1/2*(5x-7)` /*20

4(3x-1)-15(2x+3)=10(5x-7) /z.b.

12x-4-30x-45=50x-70 /ö.v.

-18x-49=50x-70 /+70

2x+21=50x /+18x

68x=21 /:68

x = `21/68`

Ellenőrzés!

m,

`(2x-4)/3+(x-4)/2=2x` /*6

2(2x-4)+3(x-4)=12x /z.b.

4x-8+3x-12=12x /ö.v.

7x-20=12x /-7x

5x = -20 /:5

x = -4

Ellenőrzés!

n,

`(4x-3)/6+(x+4)/3=(7x-5)/12` /*12

2(4x-3)+4(x+4)=7x-5 /z.b.

8x-6+4x+16=7x-5 /ö.v.

12x+10 = 7x-5 /-7x

5x+10 =-5 /-10

5x = -15 /:5

x = -3

Ellenőrzés!


o,

`(3x-7)/5-(x-7)/4+(3x+5)/2=1` /*20

4(3x-7)-5(x-7)+10(3x+5)=20` /z.b.

12x-28-5x+35+30x+50=20` /ö.v.

37x+57=20 /-57

37x = -37 /:37

x = -1

Ellenőrzés!
0