Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

(Hatványozás) matematika gyakorló feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
463
Küldöm a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Akkor néhány alapfogalom:

Azonos alapú hatványok szorzata egyenlő az azonos alap a kitevők összegére emelt hatványával: `a^n*a^m=a^(m+n)`

Hányadosra ugyanígy, csak az új kitevő a kitevők különbsége lesz: `a^n/a^m=a^(n-m)`

Hatvány hatványa egyenlő az alapnak a kitevő szorzatára emelt hatványával: `(a^n)^m` = `a^(n*m)`

a,

= `a^((7*3)+(4*5))` = `a^(20+21)` = `a^(41)`

b,

= `x^((2*2*3)+(3*2*4))` = `x^(12+24)` = `x^(36)`

c,

= `x^((3*5)+8-(4*3))` = `x^(15+8-12)` = `x^(11)`

d,

= `b^((2*6)+5-(3*4+2*2))` = `b^(17-16)` = `b`

e,

= `x^((4*4)+(5*5)-(3*3+3*2))` = `x^(16+25-(9+6))` = `x^(41-15)` = `x^(26)`

f, csoportosítjuk alaponként

= `((a^(3*4)*a^3)/(a^(4*2)*a^3))*(b^4*b^(2*3))/(b^(2*2)*b^3)` = `a^(12+3-(8+3))*b^(4+6-(4+3))` = `a^4*b^3`
Módosítva: 5 éve
0