Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika gyakorló feladatok (Tengelyes tükrözés)

Főoldal » Középiskola » Matematika
812
Küldöm a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1574,

a,

Ha az x tengelyre tükrözzük a pontokat, akkor x koordinátájuk előjelet vált, az y koordinátájuk nem változik

A'(-3;1) ; B'(2;5) ; C'(4;-2)

b,

Ha az y tengelyre tükrözzük, akkor a y koordináták váltanak előjelet, az x koordináták nem változnak:

A''(3;-1) ; B''(-2;-5) ; C''(-4;2).

1605,

a,

Az origóra való tükrözés: mindkét koordináta előjelet vált.

A'(-3;-1) ; B' (2;-5) ; C'(4;2)

b, Egy adott pontra:

A koordináták kiszámolása: (P pontra tükrözve)

A':`(x_P-(x_A-x_P)` ; `y_P-(y_A-y_P))` = `(2*x_P-x_A)`;`(2*y_P-y_A)`.

A': `(2*1-3;2*1-1)` = `(-1;1)`

B': `(2*1-(-2);2*1-5)` = `(4;-3)`

C': `(2*1-(-4);2*1-(-2))` = `(6;4)`

b,

A többit ugyanígy, az a, feladat analógiájára

A':`(x_P-(x_A-x_P)` ; `y_P-(y_A-y_P))` = `(2*x_P-x_A)`;`(2*y_P-y_A)`

Kettővel szorzod a feladatrészben adott pont koordinátáját és kivonod belőle a háromszög megfelelő koordinátáját.

1663,

a,

A 90°-kal való elforgatás eredménye: A koordináták felcserélődnek és a második koordináta előjelet is vált:

(3;1) `overset("90°-kal való elforgatás")(rightarrow)` `(1;-3)`

(-2;5) `overset("90°-kal való elforgatás")(rightarrow)` `(5;2)`

(-4;-2) `overset("90°-kal való elforgatás")(rightarrow)` `(-2;4)`

Ábra

b,

-90°-kal (A 90°-kal való tükrözés eredményét ellentétes előjellel vesszük)

A': (-1;3)

B': (-5;-2)

C': (2;-4)

c, 180°-kal való tükrözés esetén az eredeti koordináták előjelei ellentétesek lesznek:

A': (-3;-1)

B': (2;-5)

C': (4;2)

d, -180°-kal való elforgatás ugyanazt eredményezi, mint a 180°-kal való elforgatás.

e, 270°-kal való elforgatás eredménye ugyanaz, mint a -90°-kal való elforgatás eredménye.

f, -270°-kal való elforgatás = 90°-kal való elforgatás.

1699,

a,

Eltolás az adott vektorral: a megfelelő koordinátákhoz hozzáadjuk a vektor koordinátáit:

A': (3+1;1+3) = (4;4)

B': (-2+1;5+3) = (-1;8)

C': (-4+1;-2+3) = (-3;1)

b,

A': (3+(-2);1+5) = (1;6)

B': (-2+(-2);5+5) = (-4;10)

C': (-4+(-2);-2+5) = (-6;3)

c,

A': (3+(-4);1+(-3)) = (-1;-2)

B': (-2+(-4);5+(-3)) = (-6;2)

C': (-4+(-4);-2+(-3)) = (-8;-5)
0