Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség

1613
Sziasztok! Tudnátok segíteni fizikából? Előre is köszönöm a segítséget!

1. A száraz papírral megdörzsölt műanyag vonalzó az apró papírszeletkéket magához vonzza. Magyarázd meg a jelenséget!

2. A gyapjúval megdörzsölt műanyag rúd negatív, a bőrrel dörzsölt üvegrúd pozitív elektromos állapotú. Értelmezd a jelenséget!

3. Egy semleges elektroszkópot szőrmével megdörzsölt műanyag rúddal érintünk meg. Mi történik az elektroszkóppal? Mit jelez az elektroszkóp, ha ezután a szőrmét érintjük hozzá? Indokolj!

4. Pozitív elektromos állapotú elektroszkópot fémrúddal érintünk meg. Mit jelez az elektroszkóp? Melyik testről hova vándorolnak át az elektronok?

5. Mit tapasztalsz, ha frissen mosott, száraz hajadat műanyag fésűvel fésülöd? Milyen elektromos állapotú lesz a hajad?

6. Elektromos töltéssel rendelkező elektroszkóp mellett egy műanyag rudat és egy üvegrudat, valamint egy papírlapot és gyapjúszövetet találsz. Hogyan állapítanád meg, hogy milyen töltése van az elektroszkópnak?

7. Készíts kapcsolási rajzot olyan áramkörről, amelyben

a, elektromos csengő
b, elektromotor van!

8. Egy háromágú csillár két kapcsolóval működtethető. Az egyik kapcsoló egy izzót, a másik kettőt kapcsol be. Rajzold le az áramkör kapcsolási rajzát!

9. Rajzold le annak az áramkörnek a kapcsolási rajzát, amelyben izzó és csengő sorosan van kapcsolva, továbbá ampermérő is van az áramkörben. Készítsd el a kapcsolási rajzot párhuzamos kapcsolás esetén is!

10. Rajzold le annak az áramkörnek a kapcsolási rajzát, amelyben két sorosan kapcsolt izzólámpa van! Rajzold be a voltmérők kapcsolási jelét is, amellyekkel az egyik izzó, a másik izzó, illetve az áramforrás kivezetései közötti feszültség mérhető!

11. Rajzold le annak az áramkörnek a kapcsolási rajzát, amelyben két párhuzamosan kapcsolt izzólámpa van! Rajzold be a voltmérők kapcsolási jelét is, amellyekkel az egyik izzó, a másik izzó, illetve az áramforrás kivezetései közötti feszültség mérhető! Hány voltmérőre van szükséged, ha egyszerre akarod mérni mindhárom feszültséget? Válaszodat indokold!

12. Tervezd meg azt az áramkört, amelyben 1 zsebtelep, 3 izzó és 2 ampermérő van! Az izzókat kapcsold sorosan és párhuzamosan!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1, A vonalzó elektrosztatikusan feltöltődik, a papírszeleteket magához vonzza.

2, A műanyag rúdon elektrontöbblet, az üvegrúdon elektronhiány alakul ki.

3, Az elektroszkópon elektrontöbblet lesz, a mutatója kitér. Ha a szőrmét hozzáérintjük, visszatér az eredeti állapotba a mutatója.

4, A töltések kiegyenlítődnek, az elektroszkóp lassan visszatér az alapállapotba.

5, A hajad elektrosztatikusan feltöltődik és szanaszét áll. A fésűn elektrontöbblet lesz, a hajon elektronhiány (pozitív, de ez megállapodás kérdése).

6, A papírral dörzsölt műanyagrúd negatív, a gyapjúval dörzsölt üveg pozitív töltésű. Ha az elektroszkóp mutatója ki van térve, akkor pl a feltöltött műanyagrúd hatására mégjobban kileng, akkor negatív volt, ha csökken, akkor pozitív volt a töltése.

7,8,Ábra

9, Ábra

Soros kapcsolásnál ugyanakkora áramerősség folyik át minden fogyasztón, ezért van csak egy ampermérőre szükség.

10, Ábra

11, Ábra

Csak 1 voltmérőre van szükség, a két fogyasztón ugyanakkora feszültség esik párhuzamos kapcsolásnál.

12, Ábra

0