Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerkesztések

340
Sziasztok! Tudnátok segíteni matematikából az alábbi feladatokban? Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A sok feladat közül egy:
0

8,

Mindegyik feladatra: Ha már szakaszt veszel fel, az eldönti a háromszög két csúcsát, a harmadik csúcs meghatározása a leíró folyamat (a feladatok nagy részében).

A1

a,

Felveszed az 'a' szakaszt. Körzővel felveszed a 'b' szakasz hosszát, az 'a' szakasz egyik végétől rajzolsz egy 'b' szakasz hossznyi körívet, Az 'a' szakasz másik végétől ugyanezt a 'c' szakasz hosszával. Ahol a két körív metszi egymást, ott lesz a háromszög harmadik csúcsa.

b,

Felveszed az 'a' szakaszt. Az egyik végéhez a `gamma` szöget. A szögszár másik feléhez a 'b' szakasz hosszát. Megvan a 3 csúcs, kész a háromszög.

c,

Felveszed az 'e' szakaszt. Egyik végéhez az `alpha`, másik végéhez a `beta` szöget. A szögek szárait meghosszabbítva a metszéspont lesz a harmadik csúcs.

d,

Felveszed az 'a' szakaszt, egyik végére a `beta` szöget. Másik végére egy 'b' hosszúságú körívet; ahol a szögszár metszi a körívet, ott lesz a harmadik csúcs.

e,

Itt először a 'b' szakaszt kell felvenni, rá az `alpha` szöget. Ugyanúgy eljárni, mint az előzőnél.

A2

a,

Felveszed az 'a' szakaszt, egyik végére a merőlegest, a derékszög meghosszabbításánál a 'b' szakaszt, megvan mind a 3 csúcs.

b,

Először 'a' szakasz, majd derékszög. Körzővel 'c' szakasz hosszúságú körív az 'a' szakasz másik végétől. Ahol a szögszár metszi a körívet, ott a 3. csúcs.

c,

'a' szakasz, egyik végére derékszög, másik végére `beta` szög. Ahol a két szögszár metszi egymást, ott a 3. csúcs.

d,

Félegyenes felvétele. A végére `beta` szög felvétele. A félegyenessel párhuzamos egyenes szerkesztése. A `beta` szögszár és a párhuzamos egyenes metszéspontja adja a második csúcsot. A 2. csúcsból merőlegest szerkesztünk a félegyenesre, ahol a merőleges metszi a félegyenest, ott lesz a 3. csúcs.

A3,

a,

'a' szakasz felvétele, mindkét csúcsból 'b' hossz körzővel körív, a körívek metszéspontja a 3. csúcs.

b,

'a' szakasz felvétele, szakaszfelező merőleges szerkesztése.`m_a` Az 'a' szakaszfelezőre `m_a` szakasz szerkesztése, a magasság másik vége lesz a 3. csúcs.

c,

'a' szakasz felvétele, mindkét végére `beta` szög szerkesztése. A két szögszár metszéspontja a 3. csúcs.

d,

Félegyenes felvétele. A félegyenes végére a `beta` szög felvétele. Erre a 'b' hossz felvétele (itt lesz a 2. csúcs). A 2. csúcsból körív 'b' hosszúsággal, ahol a körív metszi a félegyenest, ott a 3. csúcs.


A másik lapon sajnos nem látom a sorszámokat.

1.

5 cm-es szakasz felvétele. A szakasszal párhuzamos egyenes szerkesztése 6 cm-re. A szakasz egyik végére 60°-os szög szerkesztése. (remélem azt már tanultad). A párhuzamos és a szögszár metszéspontja lesz a 3. csúcs.

2,

6 cm-es szakasz felvétele. párhuzamos egyenes szerkesztése 4 cm-re. A szakasz egyik végétől 5 cm-es körív szerkesztése. A körív és a párhuzamos metszéspontja lesz a 3. csúcs.

3,

3,5 cm-es szakasz felvétele. párhuzamos egyenes szerkesztése 4 cm-re. Mindkét csúcsból 5 cm-es körív felvétele. Itt a körívek és párhuzamos összesen 4 helyen metszik egymást. Kiválasztod a két jobboldalit vagy a két baloldali metszéspontot, ott lesz a paralelogramma 3. és 4. csúcsa.

4,

5 cm-es szakasz felvétele, szög felvétele (30°-os szög szerkeszthető 60°-os szög felezésével). Átló felvétele a szögszár másik végére. Megvan a 3. csúcsa a paralelogrammának. Párhuzamos eltolásokkal megszerkeszted a másik két oldalt és a 4. csúcsot.

5,

Rombusz: minden oldal egyenlő és két párhuzamos oldalpárja van.

a,

3 cm-es szakasz felvétele; a 135°-ot egy derékszögből és egy derékszög felezéséből kapod. A szög másik szárára is felveszed a 3 cm-es szakaszt. Ott lesz a 3. csúcsa a rombusznak, a negyedik csúcsot pedig párhuzamos eltolásokkal kapod meg.

b, A rombusz másik szöge 180-135 = 45°. A rombusz átlói egymásra merőlegesek, felezik egymást és a rombuszt szögeit is felezik. A kapott háromszög szögei tehát 45°, 67,5°; 67,5°.

c, A kapott háromszög szögei: 135°; 22,5°; 22,5°.

6,

Itt először egy háromszöget fogunk szerkeszteni, felvesszük az 5 cm-es szakaszt, az egyik végére körívvel a 3 cm-t, másik végére körívvel a 3,5 cm-t. A két körív metszéspontjánál lesz a háromszög, a kapott csúcs a paralelogramma szimmetriaközéppontja, a kapott háromszög szerkesztett két oldala a félátló lesz. Ezeket az átlókat meghosszabbítva ugyanakkora hosszokkat (3 és 3,5 cm), a kapott csúcsok lesznek a 3. és 4. csúcsa a paralelogrammának.


K10.

Felveszel egy egyenest. Az alsó vízszintes szakasz hosszt körzővel felméred és átmásolod a felvett egyenesre. Feltételezzük, hogy a bal függőleges oldal merőleges az alsó vízszintesre, oda szerkesztesz egy merőlegest. A bal függőleges oldal hosszát körzővel átmásolod a merőlegesre. Megvan 3 csúcs, a 4. csúcsokat is körzővel felméred és a szabas szárakra felveszed a köríveket, ahol metszik egymást, ott lesz a 4. csúcs.

K11.

Ha a két oldallal szemközti szögek összege 150°, akkor a két oldal által bezárt szög 180-150 = 30°. Mint a 8 A1 b, feladatban, megszedkeszted a háromszöget (30°-os szög szerkesztése: 60°-os szög felezése).

K12.

a,

'a' szakasz felvétele. tőle 4 cm-re párhuzamos szerkesztése. 'a' szakasz egyik végére `alpha`, másik végére `beta` szög szerkesztése. Ahol a szögszárak metszik a párhuzamost, ott lesz a trapéz 3. és 4. csúcsa.

b,

'a' szakasz felvétele. Egyik végére `beta` szög szerkesztése. A szögszárra 'b' szakasz hossz felvétele. Itt megkapjuk a 3. csúcsát a trapéznak. Ebbe a pontba az 'a' szakasszal párhuzamos félegyenes szerkesztése. A félegyenesre felvesszük a 'c' hosszt és meg is van a 4. csúcs.
0