Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika 14.

Főoldal » Középiskola » Fizika
523
Két vízszintes felületen lévő 4 kg és 2 kg tömegű hasábot elhanyagolható tömegű fonál köt össze. A kisebb tömegű testre 30 N nagyságú vízszintes erő hat, a felületek közötti mozgási súrlódási együttható értéke 0,2.
a) Mekkora a két test gyorsulása?
b) Mekkora erő feszíti a fonalat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ábra

a,

`F-mu*g*(m_1+m_2)=(m_1+m_2)*a`

`30-0.2*9.81*(4+2)=(4+2)*a`

a = 3,038 `m/s^2`

b,

Csak az egyik testre írjuk fel a kényszererőket (legyen `m_2`-re):

`F-mu*m_2*g-K=m_2*a`

`30-0.2*2*9.81-K=2*3.038`

K = `30-0.2*2*9.81-2*3.038` = 20 N

Ellenőrzésként a másik testre is:

`K-mu*m_1*g = m_1*a`

K = `m_1*a+mu*m_1*g` = `4*3.038+0.2*4*9.81` = 20 N
0