Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika 13.

Főoldal » Középiskola » Fizika
563
Vízszintes felületen lévő m1 = 5 kg tömegű hasáb egy csigán átvetett fonállal van egy m2 = 2 kg tömegű testtel összekötve. Az m1 tömegű testre ható F = 50 N erő ? = 30°-os szöget zár be a vízszintessel (ábra). Az m1 tömegű hasáb és a vízszintes felület közötti csúszási súrlódási együttható értéke µ = 0,2. A fonál és a csiga tömege elhanyagolható.
a) Mekkora az m1 tömegű testre ható kényszererő (nyomóerő)?
b) Mekkora a mozgási súrlódási erő?
c) Mekkora a két test gyorsulása?
d) Mekkora a fonalat feszítő erő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

Az `m_1` test függőlegesen nem mozdul el, a rá ható erők eredője nulla.

`m_1*g-F*sin theta-F_t` = 0

`F_t` = `m_1*g-F*sin theta` = `5*9.81-50*sin30` = 24,05 N

b,

`F_s` = `mu*F_t` = `0.2*24.05` = 4,81 N

c,

A 'lógó' oldalon ható kényszererők:

`K-m_2*g = m_2*a`

A vízszintes oldalon fellépő (csak vízszintes) erők:

`F*cos theta-K-F_s=m_1*a`

összeadva:

`F*cos theta-F_s-m_2*g` = `(m_1+m_2)*a`

a= `(F*cos theta-F_s-m_2*g)/(m_1+m_2)` = `(50*cos30-4.81-2*9.81)/(5+2)` = 2,696 `m/s^2`

d,

K = `m_2*(a+g)` = `2*(9.81+2.696)` = 25,01 N
0