Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika 12.

Főoldal » Középiskola » Fizika
450
3 kg tömegű hasáb nyugalomból indul egy 30° hajlásszögű, súrlódásmentes lejtő tetejéről és 2 s idő alatt 2 m-t tesz meg.
a) Mekkora a hasáb gyorsulásának nagysága?
b) Mekkora a hasábra ható súrlódási erő?
c) Mekkora a hasáb és a lejtő közötti csúszási súrlódási együttható értéke?
d) Mekkora a hasáb sebessége 2 m út megtételekor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

s = `a/2*t^2` `rightarrow` a = `(2s)/t^2` = `(2*2)/2^2` = 1 `m/s^2`

b,

A lejtő irányú erők:

`m*g*sinalpha-F_s` = `m*a`

`3*9.81*sin30-F_s` = `3*1`

`F_s` = `3*(9.81*1/2-1)` = 11,715 N

c,

`F_s` = `mu*m*g*cosalpha`

`mu` = `F_s/(m*g*cosalpha)` = `11.715/(3*9.81*cos30)` = 0,46

d,

v = `a*t` = `1*2` = 2 `m/s`
0