Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1,2,3,4,5

Főoldal » Általános iskola » Matematika
617
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Ha nincs köztük a 0, akkor sok variációs lehetőség nincs az összegre: 1+2+3=6, ezekből a következő számok állíthatóak elő: 123, 132, 213, 231, 312, 321.

Ha köztük van a 0, akkor az a kérdés, hogy hogyan írható fel a 6 két különböző egész szám összegeként: 1+5, 2+4, ezekből a 105, 150, 501, 510, 204, 240, 402, 420 számok írhatóak fel.

2. Egyenletmegoldás nélkül így lehet gondolkodni; a másik részt 3 egyenlő részre osztottuk, ebből 1 rész hossza annyi, mint a másik rész hosszának fele. Ez azt jelenti, hogy 5 ugyanolyan hosszú rész van, vagyis a 2,4 cm-es pálcikát 5 egyenlő részre osztottuk, így 1 rész hossza 2,4/5=0,48 cm. Az egyik rész 3 ilyen hosszú szakaszból áll, annak a hossza így 3*0,48=1,44 cm, a másik rész 2-ből, így 2*0,48=0,96 cm. Ezek összege pont 2,4 cm, tehát jól számoltunk.

Egyenlettel így oldható meg; ha az egyik rész hossza x, akkor a másik rész hossza 2,4-x. AZ egyik rész fele x/2, a másik rész harmada (2,4-x)/3, a szöveg szerint ezek egyenlőek, tehát:

x/2 = (2,4-x)/3, szorzunk 3-mal:
3x/2 = 2,4-x, szorzunk 2-vel:
3x = 4,8-2x, hozzáadunk 2x-et:
5x= 4,8, végül osztunk 5-tel:
x= 0,96, x jelölte az egyik rész hosszát, így az 0,96 cm, a másik szakasz hossza így 2,4-0,96=1,44 cm.

3. Hasonló kérdést már megválaszoltam, próbáld meg az alapján megoldani.

4. Például:
1+2+3+4+5+6+7+8*9
1+2*3*4*5/6+7+8*9
5. A téglatest térfogata az egy csúcsból induló élek szorzata, így az a kérdés, hogy melyek azok a számok, melyeknek szorzata 18:

1*1*18
1*2*9
1*3*6
2*3*3, több nincs.

A téglatest felszíne az őt határoló 6 lap összterülete. A téglalap területe a két azonos csúcsból induló élek szorzata. A téglatestet 2-2-2 egybevágó (tehát azonos területű) téglalap határolja (a szemben lévők), oldalaik pedig a 3 élből páronként 2-2-2. Így

az első felszíne: 1*1 + 1*1 + 1*18 + 1*18 + 1*18 + 1*18 = 1+1+18+18+18+18 = 74 cm²
a második felszíne: 1*2 + 1*2 + 1*9 + 1*9 + 2*9 + 2*9 = 2+2+9+9+18+18 = 58 cm²
a harmadik felszíne: 1*3 + 1*3 + 1*6 + 1*6 + 3*6 + 3*6 = 3+3+6+6+18+18 = 54 cm²
a negyedik felszíne: 2*3 + 2*3 + 2*3 + 2*3 + 3*3 + 3*3 = 6+6+6+6+9+9 = 42 cm²

Ezek közül a negyediknek a legkisebb a felszíne.

A kockák színezése 4-féle lehet; 0, 1, 2 vagy 3 oldala színes; a 0-színezetűek a téglatest belsejében vannak, az 1-színezetűek a lapok közepén, a 2-színezetűek az élek közepén, a 3-színezetűek a sarkoknál vannak. Ha felrajzoljuk ezt a téglatestet, akkor könnyen kideríthető, hogy melyikből mennyi van.
0