Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika 4.

Főoldal » Középiskola » Fizika
385
Egy légpárnás (súrlódásmentes) asztalon két egymáshoz érő m1 = 2,5 kg és m2 = 1,5 kg tömegű hasáb helyezkedik el. Az m1 tömegű testre 12 N nagyságú vízszintes erő hat (ábra).
a) Mennyi a két hasábból álló rendszer gyorsulása?
b) Mekkora erővel hat az m1 tömegű test az m2 tömegűre?
c) Mekkora erővel hat az m2 tömegű test az m1 tömegűre?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

`m=m_1+m_2` = 2,5 + 1,5 = 4 kg

a = `F/m` = `12/4` = 3 `m/s^2`

b,

`F_(1-2)` = `m_2*a` = `3*1.5` = 4,5 N

c,

`F_(2-1)` = `F_(1-2)` = 4,5 N
0