Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika 3.

Főoldal » Középiskola » Fizika
1052
Az ábrán látható elrendezésben a csigák és kötelek tömege, valamint a súrlódás elhanyagolható. Az A és B jelű testek tömege megegyezik. Az A jelű testet elengedjük.
a) Mennyi az A jelű test gyorsulása?
b) Mennyi a B jelű test gyorsulása?
c) Mekkora a kötelet feszítő erő?
d) Mekkora erővel hat az állócsiga felfüggesztése a mennyezetre?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

I. `m_A*g-K=m_A*a_A`

II. `2K-m_B*g=m_B*a_B`

II.+ 2*I. :

`g*(2*m_A-m_B)` = `m_B*a_B+2*m_A*a_A`

`m_A=m_B` = m

`m*g` = `m*(a_B+2a_A)`

`a_B`=`a_A/2` (a mozgócsigának a gyorsulása a fele lesz)

`cancel(m)*g` = `2.5*cancel(m)*a_A` /:2,5

`a_A` = `g/2.5` = `0,4*g`

b,

`a_B` = `a_A/2` = `0.2*g`

c,

I. `m*g-K=m*0.4*g`

K = `m*g*(1-0.4)` = `0.6*m*g`


d,

A felfüggesztésre 2K erő hat, az állócsiga két irányból húzza a felfüggesztést.

`F_t` = 2K = `1.2*m*g`
0