Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika 2.

Főoldal » Középiskola » Fizika
524
A mennyezetre szerelt csigán átvetett fonál egyik végére egy 2 kg tömegű test van rögzítve, a másik végére pedig egy 5 kg tömegű. (A csiga és a fonál tömegétől tekintsünk el.)
a) Mekkora a tömegek gyorsulása?
b) Mekkora a kötélerő értéke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ábra

a,

Mozgásegyenletek:

I. `K-m_1*g=m_1*a`

II. `m_2*g-K=m_2*a`

I.+II. :

`(m_1-m_2)*g` = `(m_1+m_2)*a`

a = `g*(m_1-m_2)/(m_1+m_2)` = `9.81*(5-2)/(5+2)` = 4,2 `m/s^2`

b,

K = `m_1*(a+g)` = `2*(9.81+4.2)` = 28,03 N
0