Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika 1.

Főoldal » Középiskola » Fizika
460
Két telefonpózna közötti távolság 50 m. Ha egy 5 N súlyú madár a két pózna közötti távolság felénél rászáll a vezetékre, azon a helyen a vezeték 0,1 m-rel lesüllyed. Mekkora erő feszíti a vezetéket? (A vezeték súlyát hanyagoljuk el.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Keletkezik egy egyenlő szárú háromszög. Az alapja 50 m, a magassága 0,1 m.

`tanalpha` = `25/0.1` = 250

`alpha` = 89,77°

F = `F_s/cosalpha` = `5/(cos89.77)` = 1245 N

Ez az erő két kötélrészen oszlik meg, ezért csak a fele lesz a a feszítőerő; `1245/2` = 622,5 N.
0