Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgó mozgás 2.

Főoldal » Középiskola » Fizika
457
Egy merevlemez percenként 7200-at fordul.
a) Mennyi a merevlemez szögsebessége?
b) Mennyi a merevlemez periódusideje?
c) Mennyi a merevlemez tengelyétől 2,5 cm távolságra lévő pontjának kerületi sebessége?
d) Mennyi a merevlemez tengelytől 2,5 cm távolságra lévő pontjának centripetális gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
n = 7200 `1/(min)` = 120 `1/s`

a,

`omega` = `2*pi*n` = `2*3.14*120` = 754 `1/s`

b,

T = `1/n` = `1/120` = `8.dot(3)*10^(-3)` s

c,

r = 2,5 cm = 0,025 m

`v_(ker)` = `omega*r` = `754*0.025` = 18,85 `m/s`

d,

`a_(cp)` = `omega^2*r` = `754^2*0.025` = 14212 `m/s^2`
0