Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgó mozgás 1.

Főoldal » Középiskola » Fizika
389
Mekkora a Föld egyenlítőjén nyugalomban lévő testeknek a Föld forgása következtében fellépő centripetális gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ehhez a feladathoz szükségünk van a Föld sugarára és a kerületi sebességére, de ezt már a sugárból tudjuk számolni.

r = 6378 km = 6378000 m

`v_(ker)` = `(2*r*pi)/T` = `(2*6.378*10^6*3.14)/(24*3600)` = 464 `m/s`

`a_(cp)` = `v^2/r` = `464^2/6378000` = 0,0337 `m/s^2`
0