Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 24.

Főoldal » Középiskola » Fizika
448
Egy űrhajós egy különös bolygón azt tapasztalja, hogy 3 m/s kezdősebességgel 15 m maximális távolságra tud ugrani. Mekkora a gravitációs gyorsulás értéke ezen a bolygón?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Maximális távolságra akkor tud ugrani, ha az ugrás szöge 45°. Ekkor:

`v_(0y)=v_x= v_0*tanalpha` = `3*sin45` = 2,12 `m/s`

Az `s_x` = 15 m utat t = `s_x/v_x` = `15/2.12` = 7,07 s alatt tette meg.

Az idő felét emelkedéssel töltötte, felét pedig eséssel, tehát az emelkedési idő `t_(em)` = `7.07/2` = 3,54 s.

`v_(0y)` = `a*t_(em)`

a = `v_(0y)/t_(em)` = `2.12/3.54` = 0,6 `m/s^2`. Ennyi a gravitációs gyorsulás a bolygón.
1